HTTP ve HTTPS Arasındaki Fark Nedir? Hangisini Seçmeliyim?

http resmi

HTTP ve HTTPS arasındaki fark web sitesi sahipleri kadar kullanıcılar açısından da önemlidir. Her web sitesinin başında yer alan HTTP veya HTTPS ifadeleri kullanıcıların dikkatini çeker. Ancak çoğu kişi aralarındaki ayrımı bilmez. Fakat aralarındaki ayrım SEO çalışmaları ve güvenlik açısından son derece önemlidir.

HTTP Nedir?

HTTP nedir sorusu için öncelikle temel bir protokol olduğunun bilinmesi gerekir. Söz konusu protokol sunucu ile veri alışverişine izin vermektedir. URL’ler arama motorlarından veya web sayfası içeriğinden gelebilir. Örneğin Facebook gibi sosyal medya sitelerinde form doldururken HTTP protokolü devreye girmektedir. Bu protokol varsayılacak şekilde 80 numaralı bağlantı noktası kullanmaktadır. Sunucu yapılandırması ile bu veri değişebilir. En önemli nokta ise şifreleme veya gizlilik özelliklerine sahip olmamasıdır.

HTTPS Nedir?

HTTP ve HTTPS arasındaki fark için HTTPS açısından en önemli nokta güvenli bağlantı sunabilmesidir. Özellikle Google, 2004 yılından beri HTTPS’yi güvenli bağlantı biçimi olarak kabul etmektedir. Dolayısıyla HTTPS yapısına sahip olmayan web siteleri arama sonuçlarında riskli şeklinde listelenmekte ve buna bağlı olarak da çeşitli uyarılar söz konusu olmaktadır.

http ve https arasındaki fark

HTTP ile aynı olmakla birlikte HTTPS için en önemli nokta web sitesinin SSL sertifikasına sahip olduğunu göstermesidir. Böylece dijital veri aktarımı esnasında şifrelerin kullanıldığı ve kullanıcı güvenliğinin de en iyi şekilde sağlandığını görülmektedir. Bilgisayar korsanları veya saldırganlar verilere bu şekilde ulaşamazlar. Bir web sitesine girdiğinizde üst kısımda çıkan asma kilit sembolü o sitenin HTTPS’ye yani SSL sertifikasına sahip olduğunu gösterir. Bu da şifrelerden kart bilgilerine kadar çeşitli verilerin güvenli şekilde kullanılabileceğini ifade eder.

HTTP ve HTTPS arasındaki farklar şu şekilde de sıralanabilir;

  • HTTP 80 numaralı iletişim bağlantısı kullanırken HTTPS 443 numaralı bağlantı noktası kullanmaktadır.
  • HTTP kullanan web siteleri http:// şeklinde başlarken HTTPS kullananlar web siteleri https:// şeklinde kullanıma sahiptir.
  • HTTPS güvenlik sertifikalarına web sitesinin sahip olduğunu gösterir.
  • HTTPS protokolünde şifreleme gerçekleşerek kullanıcı bilgileri ve şifreler üçüncü taraflara karşı korunaklıdır.

Bu bakımdan web sitenizde HTTPS protokolü kullanmanız, bunun için de SSL sertifikasına sahip olmanız tavsiye edilir.