SSL sertifikası nedir sorusuna basit bir şekilde web sitesinin güvenliğini gösteren belgedir şeklinde yanıt vermek mümkündür. SSL belgesi web sitesi sahipleri için oldukça önemlidir. Genellikle alışveriş siteleri için SSL önemli gibi görünse de aslında tüm web sitelerinin güvenliği için önem taşır.
SSL Sertifikası Tanımı Nedir?
SSL tanım olarak Secure Socket Layer sözcüğünün kısaltmasıdır. Bu da Türkçe’de Güvenli Giriş Katmanı olarak ifade edilebilir. Temel olarak internet kullanıcılarının güvenliklerini ve kişisel gizliliklerini sağlamayı ifade eder. Network üzerinde bilgi ve veri transferi yapılırken gizliliğin en iyi şekilde korunmasını sağlar. Böylece kullanıcı bilgileri güvende olmakta ve üçüncü taraflarca ulaşılmamaktadır. SSL sertifikası bulunan sisteler için bilgi bütünlüğü ve gizliliği de ön plandadır. İstemci ve sunucu arasında iletişim şifrelenmiş bir şekilde yapıldığından bilgiler korunaklıdır.
Tüm tarayıcılar ve web sunucuları tarafından desteklendiği için SSL evrensel bir kullanıma sahiptir. Genellikle SSL belgesi doğrulanmayan web siteleri için en başta tarayıcılar kullanıcılar için uyarı verir ve siteye girişin güvenli olmayacağını belirtir. Bu da kullanıcıların hangi sitelere girip hangilerinden sakınmaları gerektiğini anlamaları için son derece önemlidir. Sistemin çalışabilmesi için ise sunucu tarafında anahtar, istemci tarafında da sertifika gerekir.

SSL Nasıl Çalışır?
SSL sertifikası nedir sorusunun daha iyi anlaşılması için çalışma mantığının da doğru anlaşılması önemlidir. Çalışma mantığı anahtar ve sertifikaya dayalıdır. Anahtarın kullanımına bağlı olarak da kodlama yöntemi geçerli olmaktadır. Kodlama için ise iki adet anahtar söz konusudur. Anahtarlar dijital ortamda kodlanmıştır. Anahtar tarafından kilitlenmiş olan veri sadece diğer anahtar tarafından açılabilmektedir. Anahtar oluşturulduktan sonra ise birisi sunucu tarafında kalır. Diğer anahtar ise bağlantı kuran kişiye iletilir.
Bu sayede tamamen güvenli bir bağlantı sağlanabilir.
- Bağlantıyı gizli hale getirerek web sitesini güvenli yapar.
- Gelen verilerin kodlanması ve şifrelerin de çözülmeleri esnasında güvenlik ve gizlilik ön planda tutulur.
- Veriyi gönderen ve alanın üçüncü taraf olmayacak şekilde doğru olduğunu gösterir.
- E-ticaret siteleri gibi sitelerde kart bilgilerinin güvende olduğunu ifade eder.
- SEO çalışmaları için arama motorlarında sitenin görünür olmasını sağlar.
Yorumlar